2016 VERSLAG

Syrische Vrouwen In Nederland (SVNL)

SVNL is een non-profit stichting voor Syrische vrouwen gevestigd in Nederland. Het doel van de stichting is om alle hindernissen te verwijderen waarmee Syrische vrouwen te maken krijgen en om hen te helpen te integreren in de Nederlands samenleving. Dit wordt gerealiseerd door meer over elkaars achtergrond te leren en door het delen van elkaars doelen en dromen. Het resultaat hiervan is een prachtige gemengde samenleving.

Waarom Syrische vrouwen? Omdat de Syrische vrouw een grote invloed uitoefent op haar kinderen en haar gezin.

“Kennis en informatie zijn nodig voor Syrische vrouwen om te integreren in de Nederlandse samenleving”

Doelstelling van “Syrische Vrouwen in Nederland”

 1. Sociaal doel: Ervoor te zorgen dat de vrouw zich gemakkelijk en thuis voelt door meer kennis over de Nederlandse samenleving.
 2. Cognitief cultureel doel: Syrische vrouwen wonen nu op een Nederlandse grond maar met hun Syrische culturele achtergrond, dus onze stichting gaat hun culturele velden mengen met de Nederlandse culturele velden.
 3. Politiek doel: Door Syrische vrouwen de huidige politieke woordenschat te leren. Wij kunnen niet negeren dat politiek een belangrijke rol speelt in het democratische systeem.
 4. Religieus: het begrijpen van de diversiteit en humaniteit van alle godsdiensten en deze te allen tijde te respecteren.
 5. Economisch doel: Syrische vrouwen zijn zeer goed in staat te werken en hebben het recht om de kost te verdienen. Economie is empowerment. Op deze manier voelt de Syrische vrouw dat zij onderdeel is van de Nederlands samenleving en dat zij kan helpen deze te delen, op te bouwen en te verbeteren.

Hoe willen wij deze doelstellingen bereiken?

De Stichting is opgericht in maart 2016. Het werk is onderverdeeld in twee gebieden, een om de Syrische vrouw te bemoedigen en om haar kennis te vergroten om het leven in Nederland makkelijker te maken. Het tweede gebied betreft de Syrische kinderen die voor enorme uitdagingen staan om zich aan te passen aan een nieuwe cultuur, school, vriendenkring enz.

Syrische vrouwen gebied

Wekelijkse ontmoetingen voor de vrouwen:

WelZijn Teylingen ondersteunt de Stichting door een ruimte beschikbaar te stellen om de wekelijkse vergaderingen te houden. Hiervoor wordt de “Buurtkamer” van WelZijn Teylingen gebruikt, elke zaterdag van 14h00 tot 17h00.

De vergadering is gesplitst in twee onderdelen. Gedurende het eerste onderdeel helpt een aantal Nederlandse vrijwilligers ons met ‘lessen’ en het oefenen van de Nederlandse taal.

Het tweede gedeelte wordt gebruikt voor informatie over onderwerpen die betrekking hebben op het Nederlandse systeem. Sociale, politieke, economische, culturele of religieuze onderwerpen worden behandeld. Voor elke lezing nodigen wij een deskundige spreker uit met expertise in een bepaald onderwerp.

De Syrische vrouwen volgen deze lessen met grote belangstelling.

Syrische kinderen gebied:

 1. Jasmijn school voor Arabische lessen:
  Een belangrijk element voor een familie om zich thuis te voelen in Nederland is de communicatie tussen families en hun kinderen. Veel ouders zijn bezorgd dat hun kinderen het spreken van de Arabische taal verleren. Dit zou zich kunnen uiten in een negatief effect op de verhouding tussen ouders en kinderen en ook de verhouding van de kinderen ten opzichte van de cultuur van hun ouders. Daarbij komt, als de oorlog in Syrië afgelopen is, willen vele mensen weer terug naar hun vaderland en het is belangrijk dat de kinderen dan Arabisch kunnen spreken, lezen en schrijven, zodat ze zich snel thuis kunnen voelen in Syrië.Om dit te bereiken geven we Arabische les aan kinderen elke zaterdag van 14h00 tot 17h00.

  Kinderen tussen de 6 en 13 jaar zijn welkom. Na een eerste test worden de kinderen verdeeld in klassen met vier verschillende taal niveaus. De lessen duren 2,5 uur met een 30 minuten pauze. We hebben een beheerder, 4 leerkrachten en 1 assistent om de kinderen in de gaten te houden gedurende de pauze.

 2. Het project ‘Happy Painter’:
  De Syrische kinderen komen uit een door oorlog verscheurd land. Zij hebben een grote behoefte aan rust en veiligheid. Door samen te werken met de ‘Foundation Art Child’ en het project ‘Happy Painter’ wordt aan deze behoeftes aandacht besteed. Kunstenares Margreth Molenmeester gebruikt een speciale methode om kinderen met kleuren te laten werken. Op deze manier wordt een vrijheid van denken en expressie gecreëerd. Zo wordt hun denkbeeld van de oorlog omgezet in prachtige levendige kleuren.

Wat deden we in 2016?

In het afgelopen jaar hadden we vele acties, veel werk en zeer plezierige tijden.

 1. Open Dag: We hielden een OPEN DAG voor onze Stichting SVNL om onszelf bekendheid te geven. Wij nodigden vertegenwoordigers van de gemeente Teylingen uit om dit met ons te delen.
 2. Wij gingen een overeenkomst aan met een groep Nederlandse vrouwen vrijwilligers en hebben een methode opgezet van regelmatige lessen voor de vrouwen om hen te helpen de Nederlandse taal te beheersen
 3. Wij gingen een overeenkomst aan met de bibliotheek van Sassenheim om 1 x per maand een leeskring te houden
 4. Wij hebben meerdere sessies georganiseerd met specialisten op variërende gebieden zoals:
  • Les over de Nederlandse vrouwenemancipatie (Dolla Mina) en de invloed daarvan op vrouwen in het bijzonder.
  • Les over de verschillende school- en opleidingssystemen in Nederland.
  • Les over familierecht in Nederland, (problemen met betrekking tot gezinshereniging, huwelijk and scheiding).
  • Les over familierecht in Syrië en welke oplossingen we verwachten en tips hoe de onjuiste wetsartikels in the Syrische Gezinswet opgelost zouden kunnen worden.
  • Les over energiebesparing en het optimale gebruik van energiebronnen.
  • Les over de taken van Vluchtelingenwerk in Nederland en wat zij kunnen betekenen voor vluchtelingen over het algemeen en specifiek voor Syrische vrouwen.
 5. Project ‘Activatie, Participatie en Werk’; Het doel is de Syrische vrouwen te begeleiden om bekwaam en kunding te worden op het gebied van rehabilitatie van human resources. Verschillende trainers geven lezingen en vertellen de dames hoe ze hun potentieel kunnen ontwikkelen en helpen hen met het schrijven van een CV, motivatie brief en hoe kunnen voor een baan solliciteren.
 6. Om deze project beter te maken, hebben we onze project met de Project Arbeidsparticipatie bij Vluchtelingenwerk Teylingen aangesloten, de bedoeling is dat twee vrouwen van onze project klaar zijn om een deel te maken uit de Werk markt, dat doen ze door het deelproject ‘Work coach’ van het hoofdproject Arbeidsparticipatie te gebruiken.
 7. Deelname aan een tentoonstelling (Kerstmarkt) in Sassenheim: Het was een mooie ervaring voor de Syrische vrouwen om zij aan zij te staan met de Nederlandse vrouwen.
 8. Wij brachten een bezoek aan museum ‘ De Zwarte Tulp’. Dit was een wetenschappelijk bezoek om meer te leren over de economische kant van Nederland.

Wij zijn trots op wat wij tot nu toe hebben bereikt en we vertrouwen erop dat we nog veel meer gaan bereiken.

We hopen dat u het leuk vond om over ons te lezen.

Voor verdere informatie kunt u contact opnemen via onze officiële website of per e-mail.

www.ssvnl.nl
Facebook: Syrische Vrouwen
Email: syrischevrouwen@gmail.com

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

nl_NL_formalDutch