Bezoek van Carnavalsvereniging De Saksen

Hieronder de verslag van de laatste bijeenkomst in onze stichting met de nieuwkomers van de Syrische vrouwen, het was een bezoek van Carnavalsvereniging De Saksen

Op 11 februari was het zover, wij werden vereerd met een bezoek van Prins Johannes en Prinses Karin van carnavalsvereniging De Saksen. Zij brachten ook Page Anja en Jeugdprins Gerard mee. Daniëlle Duivenvoorden (bestuurslid) vertelde ons over de betekenis en oorsprong van Carnaval.
Het woord komt waarschijnlijk uit het Latijns ‘carne vale’ wat betekent ‘vaarwel aan het vlees’.
Carnaval is van oorsprong een katholiek feest. Er wordt het begin van de vasten mee gevierd. Dit is een periode van 40 dagen vóór Pasen en begint op Aswoensdag. Dit jaar wordt carnaval gevierd van 26 – 28 februari. Omdat het zuiden van Nederland overwegend katholiek is, wordt hier carnaval het meest gevierd. Tegenwoordig wordt de vastenperiode lang niet meer zo streng gevierd als vroeger.

De prins, prinses, jeugdprins en page zagen er prachtig uit. De prinsen droegen een ‘steek’ (muts) met een fazantenveer, en een kleurige cape. De dames hadden mooie lange jurken aan en de prinses droeg een diadeem. De prinsen hielden allebei een scepter in de hand. Deze mag door niemand anders worden aangeraakt. Bovenop de scepter staat een afbeelding van een Saks (bevolkingsgroep uit de Romeinse tijd). Daaronder is een asbak te zien. Daniëlle legde uit dat inwoners van Sassenheim ook wel ‘asbakken’ worden genoemd. Dit gaat terug naar de tijd dat de ‘aspotter’ vroeger langs de huizen ging om as te verzamelen. Van deze as werd dan weer zeep gemaakt.
Onder de asbak rinkelen er talloze belletjes om ‘de boze geesten te verjagen’.

Er staan gedurende de carnavalsperiode vele activiteiten op het programma zoals:

  • een verlichte optocht in Noordwijk
  • bloemetjeszondag (19 februari)
  • het overhandigen van de sleutel door burgemeester Carla Breuer
  • kindercarnaval met goochelaars waarna de kinderen op patat worden getrakteerd
  • boerenbruiloft met daarna een boerenkoolmaaltijd
  • optredens van de dansmariekes
  • een seniorenmiddag
  • een pyjamabal

De vereniging is eigenlijk het hele jaar actief met organiseren van programma’s en activiteiten voor kinderen, ouderen en mensen met een beperking.

Aan het eind van de carnavalsperiode wordt de ‘grootste asbak’ gekozen. Dit is een eretitel, toegekend (met oorkonde en cheque) aan een persoon of personen die zich hebben ingezet als vrijwilliger voor de samenleving.

Araa ontving van Prins Johannes twee herinneringsmedailles als blijk van waardering voor de gelegenheid om het carnaval bij ons bekend te maken.

Na een foto voor de lokale krant,een kopje koffie of thee namen we afscheid met de gebruikelijke carnavalsgroet:
‘Alaaf, Alaaf, Alaaf’ (vingertoppen van de rechterhand naar de linkerslaap).

Deze groet zou afkomstig zijn van een oud Keuls dialect: ‘all af’ dit betekent ‘alles weg’
(Alle overbodige spijs en drank moest weg).
Na deze speciale groet keerden wij huiswaarts, een leerzame middag!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

nl_NL_formalDutch