Bezoek wijkagent Dirk

 

Araa heette Dirk van harte welkom. Dirk is al 40 jaar wijkagent in Teylingen, en in Sassenheim is hij bij veel mensen geliefd en bekend. 

Wij spraken over de rol van de politie en dat men voor de politie in Nederland niet bang hoeft te zijn zoals in Syrië.

Dirk kwam in vol ornaat en liet ons zien welke attributen hij elke dag bij zich draagt.

·         Een kogelvrij vest. Het enorm zware vest werd door iedereen vastgehouden en bekeken.

·         Een schietklaar vuurwapen dat Dirk gelukkig nog nooit gebruikt heeft. Dit mochten wij alleen vanaf veilige afstand zien.

·         Een portofoon met bijbehorend oortje welke in directe verbinding staat met de meldkamer.

·         Handboeien

·         Pepper spray (gemalen peper in water). Dit ‘wapen’ wordt regelmatig gebruikt.

·         Een wapenstok met deze stok mag alleen op armen of benen worden geslagen, nooit op het hoofd. 

In Nederland is alles wat een politieman wel en niet mag doen in de wet vastgelegd. Zo mag Dirk bijvoorbeeld alleen een vuurwapen gebruiken als de tegenstander zijn wapen trekt. Volgens Dirk is zijn belangrijkste wapen ‘kletsen’. Hiermee bedoelt hij dat hij de tegenstander met woorden tot andere gedachten probeert te brengen.

Een politieagent traint een aantal keren per jaar.  

Een overtreding is een strafbaar feit, en er zijn lichte en zware overtredingen. Fietsen zonder verlichting is een lichte overtreding, iemand doden is een zware overtreding met daartussen talloze variaties.

Voor het fietsen zonder verlichting kun je een bekeuring krijgen, maar vaker krijg je een waarschuwing, of de fietser moet afstappen en verder lopen. De boete hiervoor is altijd EUR50,00 plus EUR6,00 administratiekosten.

Het verschil met de politie in Syrië is dat in Nederland alles in de wet is vastgelegd.

Als iemand verdacht wordt van het plegen van een strafbaar feit mag de politie deze persoon naar het bureau nemen voor verhoor waar het door anderen wordt getest in bijzijn van een advocaat. De politie maakt een dossier dat naar Justitie gaat. De officier van justitie gaat ermee naar de rechter. De rechter is altijd degene die bepaalt of iemand schuldig is of niet. Zomaar opsluiten gebeurt niet en de spelregels moeten gehandhaafd blijven. 

Een ‘kinderpolitie’ bestaat niet. Wel kan de politie (en ook iedereen die een vermoeden heeft van huiselijk geweld) zorgen melden bij ‘Veilig Thuis’. Een kind uit huis plaatsen gebeurt alleen in uiterste gevallen en dit wordt onderzocht door de Raad van de Kinderbescherming die de informatie aan de rechter doorgeeft. De rechter heeft altijd de uiteindelijke beslissing.

Als een kind een strafbaar feit heeft gepleegd kan het voor enige tijd worden opgenomen in een jeugdgevangenis waar kinderen tot 18 jaar worden opgevangen.  

Er werd een vraag gesteld over ‘burenoverlast’. In de wet is vastgelegd dat je mag elkaar geen overlast veroorzaken, maar dit blijft een lastige discussie. Het advies van Dirk was, “hou gewoon rekening met elkaar en probeer er samen uit te komen”. Soms komt de wijkagent er aan te pas om te bemiddelen tussen beide partijen. 

Een andere  vraag was als je de auto niet meer kunt betalen, wat doe je dan. Het antwoord van Dirk was “de verzekering en wegenbelasting kun je stopzetten, maar dan mag er niet met de auto worden gereden en de auto mag niet op de weg geparkeerd staan”. Dirk noemde de website www.RDW.nl (RijksDienst voor het Wegverkeer). 

De volgende vraag ging over een visvergunning. De regels zijn dat personen tot 14 jaar vrij mogen vissen zonder vergunning met maximaal twee vishengels.

Boven de 14 jaar is een visvergunning nodig (geldig voor 1 jaar en te halen bij het postkantoor) en zelfs dan mag je niet in alle sloten vissen. Soms is er toestemming van de eigenaar van de sloot voor nodig. Dirk raadde aan om je aan te sluiten bij een visvereniging, dan weet je automatisch waar je wel en niet mag vissen.

 

Iemand was bezorgd dat de verblijfspas of identiteitskaart voorzien zou zijn van een microchip. Dirk verzekerde ons dat dit absoluut niet waar is. In Nederland gelden strenge regels met betrekking tot privacy. Natuurlijk kan men via OV-chipkaart of bankpas zien waar een persoon geweest is, en dit wordt inderdaad wel door de politie gebruikt om iemand op te sporen.

 

Om een opleiding bij de politie te volgen moet je de Nederlandse nationaliteit bezitten (ook als 2e nationaliteit). Je moet minstens 18 jaar zijn en een VMBO opleiding Gemengde Leerweg (GL) of Theoretische Leerweg (TL). De opleiding duurt 4 jaar met periodes van leren en praktijk.

 

Na deze leerzame uiteenzetting bleek wel dat er nog vele vragen zijn en Dirk was bereid om een keer terug te komen. Misschien kunnen dan de vragen vooraf op papier gezet worden.

 

Araa dankte Dirk hartelijk voor zijn bezoek en duidelijke uitleg en daarna keerde ieder huiswaarts.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

nl_NL_formalDutch