Bloemencorso en Koningsdag aan de deur

Op zaterdag 8 april kwam Henriëtte Wilbrink ons vertellen over het bloemencorso en koningsdag.

De naam tulp komt van het latijnse woord Tulipa. Het betekent: de bloem die lijkt op een tulband. Tulpen werden al tijdens de Middeleeuwen gekweekt en verhandeld in Turkije. Daar droegen de mannen in die dagen een tulband. Vandaar! Onze tulpen stammen af van die uit Turkije.

Vroeger werden de bollen met de hand geplant, gekopt, gerooid en gepeld. Tegenwoordig wordt dit allemaal mechanisch gedaan. De bloemen worden al snel gekopt want de kwekers willen een dikke bol om te verkopen. Er worden nu ook veel bloembollen gekweekt in Noord Holland en Frankrijk. De bollenstreek is vooral belangrijk voor de aanwezige kennis van b.v. ziektes, virus, en machines.

Het bloemencorso

Wij konden kijken naar een film van het bloemencorso van 2016.

Het bloemencorso trekt ieder jaar 1 miljoen bezoekers van over de hele wereld.

In 2017 rijdt het 70ste corso (ook wel genoemd ‘de mooiste file in Nederland’) door de streek van Noordwijk tot Haarlem. Het thema is ‘Dutch Design’ en gaat over Nederlandse ontwerpen.

Een corsowagen bestaat uit twee delen, een tractor en een aanhanger. Het ontwerp wordt eerst op papier getekend, daarna maakt een smit een grof geraamte waarop piepschuim gespoten wordt. Drie dagen vóór het corso, dus op woensdag begint men met het ‘steken’ van de bloemen. Vooral hyacinthen in vele kleuren worden gebruikt en deze worden met een metalen nagel dakpansgewijs op de wagen gestoken. Ook worden andere bloemen en materialen gebruikt om de vlakken op te vullen. De wagens worden door bedrijven, gemeenten, en dit jaar ook China (panda wagen) gesponsord. Op vrijdagmiddag moeten alle wagens klaar zijn voor een verlicht corso in de avond naar Noordwijkerhout.

Koningsdag

Koningsdag op 27 april is een Nationale Feestdag. Bedrijven zijn gesloten en de scholen zijn vrij. Op 26 april wordt er in de grote steden reeds ‘koningsnacht’ gevierd.

De dag vóór koningsdag vindt de ‘lintjesregen’ plaats.

Een lintje is een koninklijke onderscheiding en is een symbolische erkenning voor persoonlijke, bijzondere verdiensten voor de samenleving. Het kan in beginsel aan iedere Nederlander worden toegekend. Ook buitenlandse onderdanen komen voor een aantal koninklijke onderscheidingen in aanmerking. Sommige onderscheidingen maken deel uit van een ridderorde, andere zijn zelfstandige kruisen en medailles. De burgemeester doet meestal de uitreiking.

Men wordt verzocht zoveel mogelijk vlaggen met wimpel te hijsen en onder de vroege vlaggers worden 50 taarten verloot.

In Sassenheim ziet de dag er als volgt uit:

08.00 uur klokgelui

09.00 uur muzikaal onthaal met o.a. bezoek aan bewoners van Bernardus en SassemBourg

10.00 uur aubade voor het gemeentekantoor met aansluitend poppenkast.

13.00-17.00 uur kindermarkt in het centrum

13.00-13.30 uur fietstocht door de streek voor jong en oud

13.30-17.00 uur rad van avontuur

henritte tulp

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

nl_NL_formalDutch