Ontwikkeling van seksualiteit

Spreekster: Maya Kerstan

22 december 2018

Maya is zelf opgegroeid in Duitsland en ze is als nieuwkomer naar Nederland gekomen in de jaren ’90. Ze heeft natuurkunde gestudeerd en kreeg door persoonlijke ervaringen interesse in therapie, daarna specifiek in lichaamstherapie en uiteindelijk in therapie rondom seksuele ontwikkeling. Ze kijkt hierbij naar de ontwikkeling van het lichaam vanuit de seksuele hormonen, bij mensen van 0 tot 100. Iedereen ontwikkelt zich op seksueel gebied. Ze kijkt naar de problemen die mensen nu hebben. Dit kunnen problemen op het gebied van menstruatie zijn, lichaamsbeeld, geen plezier in seks. Ze kijkt naar wat er in je jeugd is gebeurd waardoor je je nu zo voelt. Wat is hetgeen wat je nu belemmert?

Deze ontwikkeling is in ieder land hetzelfde, maar de cultuur van het ermee omgaan is overal anders. In een nieuwe cultuur hoef je niet alles over te nemen, maar het is goed kennis te hebben van de gewoonten in het nieuwe land. Kies zelf en luister naar je eigen hart.

Het advies van Maya als therapeut over de menstruatiepijn is: wees goed voor je buik. Probeer te luisteren. Ga liefdevol met jezelf om. Waardeer wat je lichaam allemaal doet en heeft gedaan.

Ze Zei: We zijn allemaal uit seksualiteit ontstaan. Onze ouders hebben seks gehad en daar zijn wij uit voortgekomen. De bevruchte eicel heeft zich gedeeld, gedeeld, gedeeld… en zo ontstond ons lichaam. Tot 6 weken is het geslacht van de foetus hetzelfde, er bestaat nog geen mannelijk en geen vrouwelijk geslacht. Het zaad van de vader bepaalt of het kind een jongen of een meisje wordt. Het geslachtshormoon zorgt ervoor dat het geslacht zicht naar binnen (vrouwelijk), of naar buiten (mannelijk) gekeerd is.

Zenuwen spelen een grote rol. Een klein kind kan helemaal opgaan in gevoel, volledig genieten van eten, drinken of het eigen lichaam. Het kind vertrouwt. ‘Alles wat goed voelt, daar groeit ik van’.

Er werkt een biologisch systeem in ons, een kind krijgt bijvoorbeeld de eerste tandjes rond 6 maanden. Ook de hormonen hebben hun eigen tijd. Rond 4 jaar krijgt een kind interesse in het eigen lichaam. Dat gebeurt bij alle kinderen, overal ter wereld. Het is heel belangrijk hoe ouders hiermee omgaan. Er kunnen extremen zijn: alles mag en is goed – heel streng: er mag niets. Hoe ouders reageren heeft effect op het zelfbewustzijn van het kind, Maya stelt voor dat ouders kunnen reageren: ‘Oh wat heb je een mooie vagina / een mooie piemel.’ en ze zei als het wordt afgewezen, dan trekt een kind zich terug. Spieren spannen zich samen, waardoor kinderen sneller vatbaar zullen zijn voor stress en ziekten.

Wat kan een ouder doen? Het voorbeeld van in je blootje lopen, wordt genoemd. Als een kind dat wil, kun je afspraken maken. Het mag bijvoorbeeld wel thuis, maar niet daarbuiten. Het kind moet voelen dat gevoelens er mogen zijn.

Hierover ontstaat binnen de groep een discussie. In de Syrische cultuur loop je ook thuis niet bloot. In Nederland doet ook láng niet iedereen dat. Maya legt uit dat het belangrijk is dat een kind geen schaamte of schuld ten opzichte van het eigen lichaam ontwikkeld. Trots zijn op je eigen lichaam en genieten van je eigen lichaam, begint op 4-jarige leeftijd.

In de puberteit kan het begeleiden van kinderen lastig zijn. Het is in deze tijd wel heel hard nodig. In de puberteit wordt ‘de groep’ belangrijker dan de ouders. Pubers richten zich naar buiten en zetten zich af tegen ouders. Praat met je kinderen over wat ze zien op sociale media, verbied ze niet, dan keren ze zich van je af en willen ze niet verbinden met jou als ouder.

Door onderzoek is vastgesteld dat de hersenen pas klaar zijn met ontwikkelen rond het 25ste jaar. Daardoor kunnen pubers niet (altijd) overzien wat ze doen. Bij vroege seks realiseren ze zich niet dat ze zwanger kunnen worden of een seksueel overdraagbare ziekte kunnen oplopen. Daarom is het belangrijk hier met ze over te praten.

Door wetenschappelijk onderzoek is ook vastgesteld dat de ‘vaginale flora’ virussen en bacteriën bestrijdt. Het duurt ongeveer 5 jaar na de eerste menstruatie voordat deze flora zich ontwikkeld heeft. Dan is een meisje lichamelijk ‘klaar’ voor seks. Als je dochter in de puberteit zit is het goed om met haar te praten.

In Nederland mag je vanaf 18 jaar trouwen. 18 jaar is de minimum leeftijd. Er zijn speciale gevallen wanneer een meisje eerder mag trouwen. Dit zijn uitzonderingen. Op je 18e wordt je gezien als volwassen, maar op emotioneel gebied ben je dat nog helemaal niet. In Nederland respecteren we hoe iemand zich seksueel wil uiten, zolang dat met respect gaat.

Door wetenschappelijk onderzoek is ook vastgesteld dat homoseksualiteit al in de baarmoeder ontstaat. Het is niet te veranderen. Het is een bepaalde combinatie in de hersenen waardoor mensen op hetzelfde geslacht vallen. Het is niet aangeleerd, maar aangeboren. Het kan niet geopereerd worden. Je hebt gradaties in homoseksualiteit. Je kan 100% homo of lesbisch zijn, maar ook 50%. Bij 100% is er niets aan te doen, bij 50% is beïnvloeding wel mogelijk.

Maya zei: Mensen die homoseksueel zijn en hierom veroordeeld worden, voelen zich ongelukkig. Daarom vinden we in Nederland dat we hen moeten accepteren.

In de puberteit heeft de zoon zijn vader nodig om zich als man te ontwikkelen. Een meisje heeft haar moeder nodig. Een moeder weet niet hoe het is om een man te zijn. Zij kan wel vertellen hoe het is om een vrouw te zijn en hoe vrouwen zich kunnen voelen.

Vragen:

Tot wanneer kan een vrouw gezonde kinderen voortbrengen? Vanaf 30 jaar worden er minder eicellen rijp. De kans op zwangerschap neemt dan langzaam af.

Wanneer begin je met je dochter te praten over menstruatie? Als zij aangeeft dat ze geïnteresseerd is, als ze vragen begint te stellen. OP elke leeftijd zou dit kunnen. Je past je antwoorden aan aan het niveau van begrip van je kind. Je zou iets algemeens kunnen zeggen als ‘Het is iets bij elke vrouw, soms hebben vrouwen last van buikpijn, maar dat hoeft niet.’ Belangrijk is om een positieve boodschap te geven. Dan stroomt alles beter. Het is ook belangrijk dat moeders hier samen over praten.

Home

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

nl_NL_formalDutch