Stichting Syrische Vrouwen nominatis voor Soroptimist-Vakvrouwenprijs

Uitreiking op 5 maart 2017 van de 3e Soroptimist Vakvrouwenprijs

De Stichting Syrische Vrouwen in Nederland was door de Stichting Vrouwennetwerk Leiden genomineerd voor de Soroptimist Vakvrouwenprijs 2017.

Soroptimist is een wereldwijde service- en belangenorganisatie van en voor vrouwen die zich inzet voor de rechten van vrouwen en kinderen.

In Nederland zijn er 100 clubs waarvan 2 in Leiden.

Soroptimisten zijn zusters (sorores) die het beste (optimum) nastreven.

De Soroptimist vakvrouwenprijs wordt eens in de 5 jaar uitgereikt en bestaat uit een geldbedrag van EUR1000,00 en een keramisch beeldje.

Het publiek kon ook een stem uitbrengen voor het toekennen van de publieksprijs.

De vorige winnaar vertelde dat de prijs haar geholpen heeft om “de wind onder de vleugels” te zijn voor vrouwen en kinderen die wat extra hulp nodig hebben.

Voor deze prijs waren er drie kandidaten

1) Araa Al Jaramani,               voor Stichting Syrische Vrouwen in Nederland

2) Harriette Verwey,                cardioloog LUMC

3) Liza Soffner,                         voor de Stichting Sportenderwijs

Araa en Maartje presenteerden een film over het werk van SVNL. Een 5 stappen plan werd uitgelegd vanaf de verwoesting van de oorlog in Syrië naar opbouw in Nederland.

De Stichting organiseert gezamenlijke bijeenkomsten met Syrische en Nederlandse vrouwen om Nederlands te leren, met elkaar te praten en zo vriendinnen te worden.

Verder worden deskundigen uitgenodigd op diverse gebieden om hun kennis te delen.

Er wordt informatie gegeven over Nederlandse tradities en feesten.

Vooral het gedeelte waarin enkele kinderen van de Jasmijn school voor Arabische les zelf vertelden hoe belangrijk het voor hen is om de kennis van de Arabische taal niet te verliezen, was ontroerend en hartverwarmend.  

Harriette houdt zich vooral bezig met hart- en vaatziekten bij vrouwen. Zij waarschuwde de vrouwen om goed voor zichzelf te zorgen want hart- en vaatziekten kunnen ons allemaal treffen. Het is nog onvoldoende bekend dat relatief jonge vrouwen ook hartproblemen kunnen ontwikkelen. Vooral vrouwen die ernstige zwangerschapscomplicaties hebben gehad vormen een risico. Zij benadrukte een gezond eet- en leefpatroon en regelmatige controles op bloedsuiker, cholesterol en bloeddruk.

Liza’s presentatie begon met een korte fitness workout.

De stichting begeleidt met haar dienstverlening mensen in de wijk met laagdrempelige sport- en leefstijlprogramma’s. Zij bevordert talentontwikkeling en het vertrouwen in eigen kracht.

De mensen in de doelgroep van Sportenderwijs kenmerken zich door:

   Lage sociaal economische status (Lage SES)

   Anderstalig

   Laaggeletterd

   Isolement/beperkt sociaal netwerk

Na de drie presentaties was er een moment om “even op adem te komen”

met Marian van Breukelen.

Dit werd gevolgd door een aantal dialogen in kleine groepen gehouden door 12 vrouwen van “Kiezen voor werk 2.0” op weg naar een echte baan. Dit project is onderdeel van de Stichting Vrouwennetwerk Leiden.

Voor het volgende onderdeel ‘stem bewust’ gingen vier vrouwen uit de Leidse gemeenteraad (VVD, PVDA, D66 en Groen Links) met elkaar in debat over twee stellingen:

a)    Participatiemaatschappij vraagt om vrijwillige inzet, dit verdringt betaalde banen

b)    Vrijwilligerswerk is geen alternatief voor een gezond financieel leven, het wordt niet gewaardeerd en leidt niet tot een betaalde baan.

Hierna volgde een korte pauze.

De uitreiking van de 3e Soroptimist Vakvrouwenprijs vond plaats in een andere ruimte.

Na het zingen van een lied door een groep kleurig geklede dames uit Suriname werden de drie genomineerden voorgesteld.

Met tromgeroffel werd de winnaar Liza Soffner van de Stichting Sportenderwijs als uiteindelijke winnaar bekendgemaakt. Zij ontving ook de publieksprijs. Er was grote blijdschap in het ‘kamp’ van Sportenderwijs.

Helaas kreeg SVNL geen prijs maar de nominatie is al een enorme eer en een grote stap op de weg naar meer bekendheid van de Stichting in onze omgeving.  

Na een feestelijke toast met finger food keerde ieder huiswaarts.

vakvrouwenprijsEen artikel komt in Stadskrant van Leiden

 

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

nl_NL_formalDutch